Beton i polur: çfarë është, avantazhet dhe përdorimet kryesore

25 Mars 2022

Po thuajse të gjithë kemi dëgjuar ndonjëherë për betonin e polur. Ishte një nga materialet më të përdorura në shekullin e XX në hapësira industriale dhe apartamente, falë estetikës së përputhshme me stile të ndryshme dekorative. Aktualisht, është një nga opsionet që kemi në dispozicion për të transformuar dyshemenë e shtëpisë.

Por, para se mendoni të veshni ndonjë sipërfaqe, duhet të keni shumë të qartë se çfarë është betoni i polur dhe avantazhet që ofron. Një material që zakonisht ngatërrohet me mikrocementin, pushtuesi absolut, në vitet e fundit, i dekorimit të hapësirave të brendshme dhe të jashtme, por që kanë dallime të mëdha për t'u marrë parasysh.

Në këtë postim ju tregojmë gjithçka rreth betonit të polur dhe atë që sjell në dekorim. Vazhdo të lexosh dhe shëno!

Dhomë ndenjeje me dysheme betoni të polur
Dhomë ndenjeje me një zonë të vogël leximi ku është përdorur beton i polur në dysheme.

Çfar është betoni i polur? Finishe industriale për dysheme

Betonimi i polur është një material i krijuar nga përzierja e agregateve, shtesave, ujit dhe pigmentëve. Në veçanti, është një shtresë e betonit të rafinuar ku shtohet një ngjyrës, që më pas polihet me një makinë të veçantë. Si rezultat i këtij procesi, krijohet një trotuar i vazhdueshëm rreth 5 milimetra i trashë, i përsosur për të mbuluar brendësi dhe jashtësi.

Si mbulim dekorativ, aplikohet direkt mbi dysheme duke krijuar një përfundim të njëjtë dhe modern, duke u bërë një aleat i madh për të arritur dhoma ku merr frymë bashkëkohësia dhe avangardia.

Ky material, i cili aplikohet ekskluzivisht në dysheme, ishte ndër të parët që u përdorën për të mbuluar dyshemen e ndërmarrjeve komerciale si fabrika, zyra ose lokale. Kaluan vitet dhe këto filluan të konvertohen në fushën e shtëpisë dhe u kuptuan se trotuaret e mbuluara me beton të poluar ishin një opsion i madh për jetën e përditshme sepse, përveç që kontribuonin në rezistencë dhe, në të njëjtën kohë, transformonin banesat në vende më të rehatshme, gjithashtu rritnin performancat estetike.

Më e mira e betonit të poliruar: avantazhet më të dalluara të aplikimit të tij

Betonimi i polikur është një teknikë e trotuarit që priorizon funksionalitetin dhe durimin mbi estetikën. Kjo teknikë karakterizohet nga rezistenca dhe durimi i saj i shënuar, që e bën atë një opsion ideal për hapësira që kërkojnë një rezistencë të lartë ndaj trafikut këmbësor dhe përdorimit të përditshëm.

Përveç qëndrueshmërisë dhe rezistencës së saj, betoni i polur prezanton shumë pronësi të tjera që e bëjnë atë një material shumë i shkathtë dhe ekonomik. Më poshtë, detajojmë të gjitha karakteristikat e betonit të polur që e bëjnë atë një opsion ideal për çdo projekt ndërtimi.

Së pari, betoni i polur është shumë i qëndrueshëm dhe i rezistent ndaj trafikut këmbësor dhe përdorimit të përditshëm. Ky material është shumë i rezistent ndaj fërkimit dhe shkatërrimit, që e bën atë ideal për përdorim në zonat me trafik të lartë.

Procesi i polimit të çimentos përfshin heqjen e shtresës së sipërme të sipërfaqes, që eliminon çdo defekt ose papërsosmëri dhe lë një sipërfaqe të sheshtë dhe uniforme. Për më tepër, çimenti i poluar nuk shqelmohet lehtë, që e bën atë ideal për përdorim në zonat me trafik të lartë.

Së dyti, betoni i polur është një material i shumëllojshëm që mund të përdoret si brenda dhe jashtë. Ai mund të personalizohet për të përshtatur çdo stil dekorimi duke shtuar pigmente dhe materiale të tjera për të ndryshuar pamjen dhe teksturën e tij. Kështu, betoni i polur mund të përshtatet me çdo dizajn, qoftë industrial, modern, rustik, klasik ose elegant.

Në vend të tretë, betoni i polikuar është i lehtë për t'u pastruar dhe mirëmbajtur. Nuk kërkon mirëmbajtje të shtrenjtë apo mbyllje shtesë. Për të mbajtur betonin e polikuar të pastër, mund të përdoret një leckë e lagur ose një mop për të hequr ndotjen dhe pluhurin.

Gjithashtu mund të përdoret një zgjidhje e butë pastrimi për të pastruar njollat. Për më tepër, çimenti i polur është antistatik dhe nuk tërheq pluhur, e bën atë ideal për njerëzit me probleme të frymëmarrjes ose alergji.

Në fund, betoni i polur është një opsion i kushtueshëm në krahasim me materialet e tjera të përfundimit. Procesi i polimit të betonit nuk kërkon instalimin e një shtrese shtesë të mbulimit, që kursen kohë dhe para. Për më tepër, betoni i polur është një material i qëndrueshëm që nuk kërkon zëvendësim të shpeshtë, që gjithashtu ul kostot afatgjata.

Kundërshtitë e veshjes së dyshemeve me beton të polizuar

Bastimi për betonin e polur është i përsosur për të arritur një ambient industrial që evokon loftet e mëdha në New York që filluan të bëhen aq të famshme në vitet '90, por gjithashtu paraqet një sërë të metash si mbështjellës.

Sallon me dysheme betoni të poliruar
Sallon modern në të cilin është veshur dyshi me beton të polur.
  • Me kalimin e kohës, betoni i polizuar mund të humbasë shkëlqimin e tij fillestar.
  • Në dallim nga shtresat dekorative të tjera, kërkon makina të mëdha polizuese për të arritur përfundime cilësore. Dhe, duhet të merret parasysh, se kjo lloj makinerie, zakonisht, nuk arrin në të gjitha këndet.
  • Është një material jo efikas nëse dëshirojmë që të veprojë si një izolues termik dhe akustik.
  • Lëngjet që derdhen mbi sipërfaqe duhet të thahen para se të thithen.
  • Është një mbulim me porozitet të ulët.
  • Betonimi i poliruar ka nyje, që parandalon ndjenjën vizuale të pafund që gjenerojnë veshjet që garantojnë mungesën e tyre.
  • Është i ndjeshëm ndaj ndryshimeve të temperaturës, që përkthehet në shfaqjen e çarjeve. Kjo lehtësi për të çarë komprometon durimin e përfundimeve.
  • Është një produkt që ka një peshë të lartë dhe një trashësi të madhe.

Përdorimet e betonit të polikur

Siç kemi komentuar më parë, betoni i polur është i përqendruar në botën e trotuareve. Është një material i përgatitur për të qenë i aplikuar në ambiente të brendshme dhe të jashtme dhe funksionon perfekt në fushën e shtëpisë (dysheme dhe shkallë) si dhe në mjedise industriale (fabrika ose aeroporte).

Gjithashtu formon një çift shumë të mirë me dyshemenë e ngrohtë, pasi kur instalohet ky lloj i trotuarit është e nevojshme një material që të japë solerë dhe të jetë i përgatitur si konduktor termik.

Betoni i poliruar në banjë

Betonimi i polur është i pandjeshëm, që e bën atë një material ideal për mjedise të lagura. Banjot janë skenari i lagësht për shkëlqim. Përfundimi i këtij mbulimi është i përsosur për lavaman, dushin ose banjën, por do të jetë e nevojshme të aplikohet ndonjë mbrojtje për të mos thithur shumë ujë në një mjedis me kaq shumë avull dhe avull.

Banjot e betonit të poliruar lidhen në mënyrë të përsosur me stilin minimalist. Kjo estetikë e rregullt dhe pa zbukurime është ideale për t'i dhënë një prekje të vetëm kësaj pjesë të shtëpisë. Funksionaliteti dhe përfundimet e buta janë aleati më i mirë për të bërë që banjo të përcjellë elegancë.

Dysheme të forta dhe të ndritshme

Dyshet e betonit të poluar ofrojnë një përfundim të butë me efekt shkëlqimi që thekson bukurinë e hapësirës, qoftë në ambiente të brendshme ose të jashtme. Është një përfundim i përsosur për këtë lloj sipërfaqesh. Betoni i poluar përshtatet në mënyrë të përsosur me format e ndryshme gjeometrike dhe stile.

Kështu, krijon një trotuar të qëndrueshëm dhe të sigurt në çdo pjesë të shtëpisë. Aplikimi i betonit të poluar në dysheme është ideal për të arritur që trotuari të shkëlqejë me dritën e vet dhe, siç e dini tashmë, ndriçimi tërheq vëmendjen dhe zgjerohet në kompozime luksoze.

Shijojmë atmosfera të shijshme në kuzhina

Kuzhinë me dysheme betoni të polur
Kuzhina ku dyshi i betonit të poliruar kombinohet me shkallë prej druri.

Kuzhinat e betonit të poluar funksionojnë në mënyrë të përsosur dhe integrohen me qelqin, metalin ose gurin për të krijuar atmosfera të shijshme. Shija për të kombinuar forma dhe materiale lejon të merren përfundime të personalizuara. Përfundimi i ndritshëm i këtij materiali kombinohet me shumëllojshmërinë e ngjyrave që pranon. Edhe pse toni më i zakonshëm është gri, gjithmonë mund të apelojmë në ngjyra më të gëzueshme, si e kuqe, ose elegante, si është rasti i zi.

Gjithashtu, është një material që, estetikisht, përshtatet shumë mirë me materiale të ndryshme që zakonisht ndodhen në kuzhinat si druri i tavolinave, karrigeve ose ndonjë mobilje ndihmëse ose metali i disa pajisjeve elektrike ose veglave. Madje edhe me qeramikën ose qelqin e pjatave dhe filxhanëve, kombinon me shije.

Beton i poluar gjithashtu edhe për jashtë

Betonimi i polur është një material i shumëllojshëm dhe i qëndrueshëm që është bërë shumë i popullarizuar në dekorimin e brendshëm dhe të jashtëm në vitet e fundit. Një nga aplikacionet më të zakonshme të betonit të polur është në krijimin e dyshemeve të jashtme.

Një nga avantazhet kryesore të betonit të polur për dysheme të jashtme është rezistenca e tij ndaj klimës dhe kushteve të jashtme. Ai është në gjendje të përballojë ekspozimin e vazhdueshëm ndaj diellit, shiut dhe elementeve të tjera meteorologjike pa pësuar dëme të rëndësishme. Përveç kësaj, është i rezistent ndaj shkatërrimit, çka e bën atë ideal për hapësira që përjetojnë një sasi të madhe të trafikut këmbësor.

Betonimi i polur është gjithashtu shumë i lehtë për t'u mbajtur. Është shumë rezistent ndaj njollave dhe mund të pastrohet lehtësisht me një mop të lagur ose një thithëse. Për më tepër, nuk kërkon asnjë lloj sigilluesi të veçantë, që e bën atë shumë të përshtatshëm për pronarët që dëshirojnë të mbajnë shtresën e tyre të jashtme në kushte të shkëlqyera.

Një tjetër përparësi e betonit të polur është aftësia e tij për personalizim. Pronarët mund të zgjedhin nga një gamë e gjerë e përfundimeve, duke përfshirë ndriçimin, opacitetin dhe teksturën. Për më tepër, mund të shtohen pigmentet dhe materialet e tjera në beton për të krijuar një pamje unike dhe të personalizuar që i përshtatet çdo stili të dekorimit.

Gjatë instalimit të një dyshi betoni të polur në ambiente të jashtme, është e rëndësishme që puna të kryhet nga një profesionist i përvojë dhe i kualifikuar. Procesi i instalimit të betonit të polur mund të jetë i komplikuar dhe kërkon një nivel të lbi të aftësive dhe përvojës. Përveç kësaj, është e rëndësishme që kontraktori të përdorë materialet dhe mjetet e duhura për të garantuar një rezultat cilësor.

Është e rëndësishme të merret parasysh se, pavarësisht rezistencës së tij, betoni i polikuar mund të dëmtohet nëse nuk mirëmbahet siç duhet. Është e rëndësishme të shmangni përdorimin e pastruesve abrazivë ose produkteve kimike të forta që mund të dëmtojnë përfundimin e betonit. Përveç kësaj, duhet të shmangni objektet e rënda ose të mprehta që mund të shkruajnë ose të çalojnë sipërfaqen e dyshemesë.

Dallimet midis betonit të polur dhe mikrocementit: ngjashmëria e tyre është vetëm vizuale

Është relativisht e lehtë të ngatërrosh përfundimet e betonit të polur dhe mikrocementit, pasi në pamje të parë mund të duken identike. Dallimi kryesor midis të dy veshjeve qëndron në peshën strukturore të dy materialeve. Trashësia e mikrocementit është vetëm 3 milimetra, ndërsa betoni i polur ka një minimum prej 5 centimetra.

Ai mikrocement, ndryshe nga betoni i polur, nuk ka nevojë për nyje zgjerimi dhe përkthehet në sipërfaqe të vazhdueshme që rrisin ndriçimin e çdo hapësire. Gjithashtu, aplikimi i mikrocementit bëhet pa nevojën për të përdorur makineri ose mjete të rënda.

Betoni i polur kërkon një makinë polizuese pas aplikimit të tij, që e vështirëson aplikimin në hapësira të vendosura në kate të larta. Mikrocementi aplikohet mbi sipërfaqen ekzistuese pa nevojën për të hequr trotuarin ekzistues.

Sallon me dritare të mëdha dhe dysheme mikrocementi
Sallon i ndritur ku dyshemeja është mbuluar me mikrocement.

Përveç se nuk gjeneron mbeturina, microcement ofron një llojllojshmëri më të madhe. Aplikimi i tij nuk është i kufizuar në dysheme, pasi është një material i prodhuar për të mbuluar sipërfaqet vertikale dhe horizontale në hapësira të brendshme dhe të jashtme. Mund të aplikohet në dysheme, mure, mobilje, shkallë, banja dhe kuzhina.

Mundësitë dekorative të mikrocementit janë të pafundme dhe është një mbulim i vazhdueshëm që përshtatet me çdo stil dekorativ, pasi ofron një ton të njëtrajtshëm dhe të qëndrueshëm. Çimentoja e puluar me kalimin e kohës zakonisht çarë. Falë resinave dhe procesit të mbylljes, mikrocementi ofron një rezultat estetik dhe rezistent ndaj kalimit të kohës.

Nëse ka ardhur koha për të transformuar dyshemet e shtëpisë ose biznesit tuaj, betoni i polur dhe mikrocementi janë dy aleatë të mirë në rrugën drejt shijes. Tani, duke ditur dallimet dhe ngjashmëritë që ka mes të dyve, ju mungon vetëm të zgjidhni një nga dy materialet për të arritur një sipërfaqe origjinale që do t'ju ndihmojë të krijoni një atmosferë unike.

Beton i poliruar: pastrim dhe mirëmbajtje

Betonimi i polur është një opsion i shkëlqyer për dysheme të brendshme dhe të jashtme, por mirëmbajtja dhe pastrimi i tij janë thelbësorë për të ruajtur pamjen dhe durimin e tij gjatë kohës. Në këtë artikull, do të flasim për udhëzimet që duhet të ndiqni për të pastruar dhe mirëmbajtur si duhet dyshemet e betonit të polur në mjedise të brendshme dhe të jashtme.

Pastrimi i dyshemeve të betonit të polur në ambiente të brendshme

Së pari, është e rëndësishme të merret parasysh se pastrimi i betonit të polur duhet të kryhet me rregulltësi për të shmangur grumbullimin e pluhurit dhe ndotjes që mund të ndikojnë në shkëlqimin e tij natyral.

Rekomandohet të kthehet ose të thithet dyshemeja çdo ditë, dhe për pastrimin në thellësi, të përdoret një pastrues me pH neutro dhe një leckë të lagur. Evitoni përdorimin e produkteve abrazive ose acide, pasi ato mund të dëmtojnë sipërfaqen e betonit të polur.

Përveç kësaj, nëse derdhni lëngje mbi dysheme, pastroni ato menjëherë për të shmangur tharjen dhe shkaktimin e njollave të përhershme. Në rast të njollave të vazhdueshme, përdorni një pastrues specifik për beton të poluar dhe ndiqni udhëzimet e prodhuesit për aplikimin e duhur.

Mirëmbajtja e dyshemeve të betonit të polur në ambiente të brendshme

Betonimi i poliruar në ambiente të brendshme kërkon gjithashtu mirëmbajtje të rregullt për të zgjatur jetëgjatësinë e tij dhe për të ruajtur pamjen e tij. Për të shmangur gërvishtjet dhe shenjat, përdorni tapete ose qilima në zonat e trafikut të lartë dhe mos tërhiqni mobilje të rënda mbi dysheme.

Përveç kësaj, është e rëndësishme të mbyllësh betonin e polur me një shtresë të siguruesit specifik çdo 1 ose 2 vjet, në varësi të përdorimit dhe trafikut të zonës.

Pastrimi i dyshemeve të betonit të polur në ambiente të jashtme

Në dyshemet e betonit të polur në ambiente të jashtme, pastrimi është edhe më i rëndësishëm për shkak të ekspozimit ndaj elementëve si shiu, dielli dhe era.

Rekomandohet të përdorni një furçë ose të pastroni dyshemenë me ujë të shtypur çdo javë për të shmangur grumbullimin e ndotjes dhe për të parandaluar rritjen e mohut ose algave. Nëse është e nevojshme, përdorni një pastrues specifik për beton të polur dhe ndiqni udhëzimet e prodhuesit për aplikimin e duhur.

Mirëmbajtja e dyshemeve të betonit të polur në ambiente të jashtme

Për të mbajtur dyshemet e betonit të poliruar në ambiente të jashtme në kushte optimale, është e rëndësishme të aplikohet një sigurues i veçantë për ambjente të jashtme çdo 2 ose 3 vjet. Kjo do të ndihmojë në mbrojtjen e betonit të poliruar nga elementet dhe zgjatjen e jetëgjatësisë së tij.

Përveç kësaj, sigurohuni që drenazhi i zonës të funksionojë siç duhet për të shmangur grumbullimin e ujit që mund të dëmtojë sipërfaqen e betonit të polur.

Sa kushton instalimi i betonit të polur?

Kuzhinë me dysheme betoni të polur
Microcement në dyshemen e një salloni të pajisur me një kolltuk dhe një divan të gjatë

Çmimi i instalimit të betonit të polur në një dysheme mund të ndryshojë në varësi të disa faktorëve. Një nga faktorët kryesorë që ndikojnë në çmim është madhësia e zonës që do të mbulohet. Sa më e madhe të jetë zona, aq më i madh do të jetë kostoja totale e instalimit. Gjithashtu është e rëndësishme të merret parasysh se kompleksiteti i instalimit, si nevoja për nivelimin e dyshemesës më parë, gjithashtu mund të rrisë koston.

Një faktor tjetër për të konsideruar është lloji i çimentos së përdorur. Çimento e polur mund të jetë e ndryshme në cilësi dhe çmime, dhe disa mund të kërkojnë një proces shtesë përgatitor para instalimit, i cili gjithashtu mund të ndikojë në çmimin total.

Puna e dorës së punës është gjithashtu një faktor i rëndësishëm në koston totale të instalimit të betonit të poluar. Procesi i instalimit është intensiv në punën e dorës dhe kërkon përvojën dhe aftësinë e profesionistëve të trajnuar. Kostot e punës së dorës mund të ndryshojnë në varësi të rajonit gjeografik dhe disponueshmërisë së kontraktorëve të trajnuar në instalimin e betonit të poluar.

Përveç kostoja e instalimit, gjithashtu është e rëndësishme të merret parasysh kostoja e mirëmbajtjes afatgjate të dyshemes së betonit të polur. Megjithëse është një material i qëndrueshëm, është e rëndësishme të merret parasysh se betoni i polur mund të kërkojë mirëmbajtje të rregullt për të ruajtur pamjen dhe qëndrueshmërinë e tij. Kjo mund të përfshijë aplikimin e siguruesve dhe poluesve, të cilët mund të rrisin koston afatgjate.

Në përgjithësi, çmimi mesatar për instalimin e betonit të polur në një dysheme mund të variojë midis 50 dhe 100 eurosh për metër katror, në varësi të faktorëve të përmendur më parë. Është e rëndësishme të kihet parasysh se çmimi i saktë mund të ndryshojë në varësi të vendndodhjes gjeografike dhe faktorëve të tjerë specifikë të projektit. Prandaj, është e këshillueshme të merrni kuotat e hollësishme nga disa specialistë para se të merrni një vendim përfundimtar.